kotiliesi

17. marraskuuta 2017

Taivaallisen hyvää: Palsternakka-porkkana salaatti viikunavinegreten kera


Kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa salaattia, joka oli melkein liian hyvää ollakseen totta. Kuka olisi uskonut, että palsternakka ja viikunahillolla maustettu vinegrette sopisi täydellisesti yhteen? Kiitokset kuuluvat Gordon Ramsaylle, jolta idean sain. (Osallistuin Ramsayn Masterclassille, josta idean tai haasteen bongasin, minkä tarkoituksena oppilaiden täytyi siis keksiä ruokalaji, jossa näitä kahta raaka-ainetta käyttää...) 

Ensiksi sinun kannattaa paloitella juurekset, ja laittaa uuni kuumenemaan kahteensataan asteeseen. Paahdoin siis palsternakkaa, porkkanaa, selleriä ja punajuurta uunissa noin 30-50 minuuttia. (Minun uunini tuntuu olevan hieman tehoton - siksi juurekset saivat olla uunissa jonkun tovin ja olisivat saaneet olla vieläkin kauemmin, mutta kiireen takia ei ollut aikaa odotella kauempaa. Juurekseni jäivät siis turhan al denteksi.) Raitajuurta en kypsentänyt, vaan laitoin pari ohutta siivua sellaisenaan salaatin pohjalle. Halutessasi voit kypsentää juurekset haluamallasi tavalla. 

  PALSTERI-PORKKANASALAATTI (noin 2-3 annosta)


2 palsternakkaa
2 porkkanaa 
1 iso punajuuri
puolikas lehtiselleri
pari ohutta siivua raitajuurta

Lisäksi koristeluun paahdettuja auringonkukansiemeniä ja herneenversoja. 

HERKULLISTA VINEGRETTEÄ KAVERIKSI


Viikuna oli minulle uusi tuttavuus. Sitä en koskaan aikaisemmin ole käyttänyt ruoanlaitossa, enkä myöskään tiennyt miltä se maistuu. Koska en kaupasta löytänyt tuoreita viikunoita, käytin vinegretteen Pirkka viikunahilloa. Toimi niinkin (en tiedä, tulisiko tuoreista viikunoista kymmenen kertaa parempaa). 


Bongasin viikunavinegreten ohjeen Annan nettisivuilta, jossa vinegrette oli mainittuna Taiteilijan salaatin yhteydessä. Sekin salaatti kuulostaisi mielenkiintoiselta - ehkäpä saan kokeiltua sitäkin joskus. Toisaalta en pidä homejuustoista (ja siinä on sitä), niin en tiedä tykkäisinkö siitä... 

RAAKA-AINEET 

noin 1 dl rypsiöljyä 
loraus valkoviinietikkaa
noin 2 rkl viikunahilloa
puolikas salottisipuli
ripaus suolaa

1. Mittasin aineet blenderiin, ja lisäsin hienonnetun sipulin myös joukkoon. 

2. Blendasin ja tarkistin maun.

SUOSITTELEN(KO)?


Todellakin! Kun maistoin viikunahilloa ensimmäisen kerran, tuli mieleeni ihan luumuhillo. Onkohan se vain kuvitelmaani, vai ei... Mutta mielestäni tämä sopisi hyvin myös joulupöytään - ajattelinkin tätä väsätä jouluaatoksi. Jos on kyllästynyt perinteisiin laatikoihin ja salaatteihin, toimii tämä mielestäni hyvänä vaihteluna. Yhdessä salaatti ja vinegrette ansaitsevat viisi sydäntä. 


♥♥♥♥♥


8 kommenttia:

  1. Nam! Täytyy itsekin testata, kuulostaa ja näyttää todella hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanasta reseptistä! Olen itse allerginen sellerille joten joutuisin kyllä jättämään tästä pois.

    VastaaPoista
  3. Nam, ihanan näköistä! Uunijuurekset on ihan parhaita. Täytyy muistaa kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa kyllä niin hyvältä toi vinegrette, nam!

    VastaaPoista

Piristä päivääni kommentilla!

Ruokamatkalla Tallinnassa: Vanha Kaupunki

Olde Hansassa tarjoiltu punaviinipohjainen aperatiivi. Maultaan hieman kitkerä ja marjainen. Aivan kuin Harry Potterista Olimme...