kotiliesi

2. marraskuuta 2017

Suklaa-omenakakku


Näin K-ruoka-nettisivuston reseptin Halloween-kakusta, ja halusin testata sen. No, lopputulos ei todellakaan ollut sellainen kuin ensiksi ajattelin. Eihän se muistuta laisinkaan alkuperäisen reseptin tuotosta. Mutta kakkupohja, täyte ja suklaakuorrutus on tehty kuitenkin tuon reseptin pohjalta. Pientä modifointia on tapani mukaan taas ilmassa... Ongelmana oli nimittäin se, etten alkuviikosta kun kävin kaupassa, löytänyt mustaa elintarvikeväriä (kannattiko leipomisaikeissa juuri valita se lähikauppa...?) Siispä oli pärjättävä niillä raaka-aineilla, mitkä olivat saatavilla. Samalla tuli luovuttua tuosta halloween-kakun ideasta.

Sellainen huomio vielä, että käytin täytteessä liivatteenlehtien sijaan liivatejauhetta, koska tuleehan se ainakin halvemmaksi. Sitä en sitten kyllä tiedä, että kumpi toimii paremmin. Itse olen kuitenkin jauheen havainnut hyväksi, ja yhdestä purkista saa jo monta liivatekakkua aikaiseksi. Koska asun yksin, niin jaoin ohjeen kahdella. Jos haluat isomman kakun, kannattaa vilkaista alkuperäistä ohjetta. 

Huomasin myös leipomisen lomassa, että leivinjauhe oli loppu. Siispä oli käytettävä ruokasoodaa. Ja googlen mukaan sitä laitetaan puolet vähemmän kuin leivinjauhetta, ja silloin olisi myös käytettävä jotain hapanta kuten piimä tai kermaa. Itse käytin maidon sijasta myös kermaa; olisikohan ollut niin, että laitoin osan reseptin vaatimasta määrästä maitona, ja osan taas kermana. 

KAKKUPOHJA, RAAKA-AINEET 

2,25 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g voita
1,25 maitoa/kermaa
3 kananmunan valkuaista
1 tl vaniljauutetta

1. Pingota leivinpaperi kakkuvuoan ja irtopohjan väliin, ja laita uuni kuumenemaan 175:een asteeseen.
1. Sekoitin kuivat aineet keskenään, minkä jälkeen lisäsin joukkoon huoneenlämpöisen voin. Itse tein niin, että nypin voin jauhojen sekaan, minkä jälkeen vatkasin seosta sähkövatkaimella muutaman kerran niin, että seoksesta tuli suhteellisen tasainen. 
2. Toisessa kulhossa sekoitin sähkövatkaimella huoneenlämpöisen maidon, kerman, valkuaiset sekä vaniljauutteen. Lisäsin sitten sen jauhojen joukkoon, ja vatkasin seosta muutaman kerran. 
3. Laita kakku uuniin, ja paista sitä noin 50-60 minuuttia. 

TÄYTE, RAAKA-AINEET

1 tl liivatejauhetta
noin 1 dl itse tehtyä omenahilloa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
100 grammaa vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan mehu
punaista elintarvikeväriä
1 dl kuohukermaa 

Täytteen tein alkuperäisen mukaan, enkä pienentänyt sitä. Onnistui hyvin näinkin, eikä sitä jäänyt yli. 

1. Laitoin liivatejauheen turpoamaan noin yhteen ruokalusikalliseen kylmää vettä. 
2. Lämmitin omenahillon liedellä kattilassa, minkä jälkeen lisäsin turvonneen liivatejauheen kuumaan nesteeseen. 
3. Vatkasin munat ja sokerin vaahdoksi, johon lisäsin tuorejuuston, omenahillon, sitruunamehun sekä punaista elintarvikeväriä. Lopuksi kääntelin joukkoon vaahdotetun kerman. 
4. Kaadoin täytteen jäähtyneen kakkupohjan päälle, ja laitoin kakun jääkaappiin.

Itse tein kakun kuorrutteen vasta seuraavana päivänä. Ja jos ei halua kakusta yhtä rosoista kuin mitä tuo minun kuvassani oleva, niin kannattaa laittaa kakku muutamaksi tunniksi pakastimeen. Näin saat levitettyä suklaakuorrutteen kakun päälle niin, että punainen täyte ei 'liiku' kuorruttamisen aikana, ja saat kakun kuorrutettua ilman, että suklaakuorrute ja punainen täyte sekoittuvat toisiinsa. Itse olin niin malttamaton, että skippasin tämän vaiheen.

SUKLAAKUORRUTE, RAAKA-AINEET

25 g voita 
0,5 dl tomusokeria
50 g tummaa suklaata
0,25 kaakaojauhetta
sokerilientä tarpeen mukaan

1. Sulatin voin ja suklaan miedolla lämmöllä. 
2. Sekoitin tällä välin tomusokerin ja kaakaojauheen keskenään, ja yhdistin ne siivilöitynä voi-suklaaseokseen. Sekoitin seoksen tasaiseksi, ja lisäsin sokerilientä jotta saisin suklaaseoksesta juoksevamman. 
3. Kaadoin seoksen kakun päälle, ja levitin sen tasaisesti kakun päälle nuolijan avulla. 

SUOSITTELEN(KO)? 

Kakku oli mielestäni maittava pohjaa, täytettä ja kuorrutetta myöten. Toisaalta sen tekeminen on aikaa vievää. Tämän takia siltä ehkä odottikin hieman enemmän. Kakku sai kyllä pienen wow-efektin aikaan niin pohjan, täytteen ja kuorrutteen osaltakin. Jotakin siitä jäi kuitenkin puuttumaan. Mielestäni se ansaitsee kolme ja puoli sydäntä. 

♥/3







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä päivääni kommentilla!

Ruokamatkalla Tallinnassa: Vanha Kaupunki Osa 1

Olde Hansassa tarjoiltu punaviinipohjainen aperatiivi. Maultaan hieman kitkerä ja marjainen. Aivan kuin Harry Potterista Olimme...