kotiliesi

20. marraskuuta 2017

Helppo ja maukas arkiruoka: Purjokeitto


Lueskelin toissapäivänä Ranskalaisen keittiön salaisuudet- kirjaa, ja jo heti alkumetreillä bongasin purjokeiton ohjeen (kirjoitin aiheesta edellisessä postauksessani). Siispä päätin kokeilla sitä! Siitä kun oli tovi kulunut, kun viimeksi jotakin keittoa olin keitellyt. En nyt täysin toteuttanut alkuperäistä ohjetta, vaan esimerkiksi kerman korvasin täysmaidolla ja mausteeksi lisäsin cayannepippuria, koska mielestäni keitto kaipasi hieman tulisuutta.

Kuumensin ensin veden kiehumispisteeseen, jonka aikana kuorin perunat ja pilkoin purjon (kyllä: lieteni on hieman tehoton). Lisäsin ne kiehuvaan veteen, ja annoin niiden kypsyä miedosti kiehuvassa vedessä. Kunnes peruna oli hajoavan pehmeää, laitoin blenderini valmiusasentoon. Kolmessa satsissa soseutin keiton. Tietysti maistelin välissä, lisäilin tarpeen tullen mausteita ja maitoa, kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen. Maitoa ei tarvinnut hirveästi - se antoi keitolle vain häivähdyksen täyteläisyyttä, jota se kaipasi. 

Osan keitinliemestä heitin pois; olisi muuten tullut liian löysää jos kaiken olisi käyttänyt. Mutta tässäkin on makueroja; jotkut tykkäävät laihemmasta, toiset taas paksummasta. 

Koristeeksi paahdoin ranskanleipää kuivalla paistinpannulla sekä auringonkukansiemeniä. Ne kyllä kruunasivat lopputuloksen! Itse en kyllä tykännyt siitä, kuinka leipä pehmeni keiton vaikutuksesta - siispä söin sen heti ensimmäisenä niin, ettei se ehtinyt pehmenemään aivan kokonaan. ;) Mutta jos innostuit kokeilemaan tätä, näet alta raaka-aineet työtä helpottaaksesi! 

RAAKA-AINEET

1 kokonainen purjo 
puolikas salottisipuli
3-5 perunaa
1 kasvisliemikuutio
loraus täysmaitoa
noin kaksi litraa vettä 
ripaus cayannepippuria 
suolaa ja mustapippuria

SUOSITTELEN(KO)?


Ehdottomasti. Maukas ja arkeen sopiva keitto, joka käy niin alku- kuin myös pääruoaksi. Kuka olisi arvannut, että kasvisruokakin voi olla taivaallisen hyvää? Ja vieläpä keiton muodossa? Itse olen ainakin viimeisten kuukausien aikana ihastunut sosekeittojen helppouteen ja maukkauteen. Voisikin ottaa tavaksi jokaviikkoisen keittopäivän, mitä saisi sitten kyllä syödä muutaman päivän lisää. Tuostakin satsista syön vielä huomenna; keiton keitin siis eilen, ja sitä on ainakin vielä huomiseksi. Kolmas ehdoton plus on siis raaka-aineiden halpuuden lisäksi keiton riittävyys. Mielestäni keitto ansaitsee neljä sydäntä. 

♥♥♥♥






2 kommenttia:

  1. näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä :)! kiitos reseptistä ^^ PS. jos uudet reseptit kiinnostaa niin mun blogista löytyy tulisen kana wokin ohje :>!

    <3: Sofia, fashionsituation.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia. Hyvä jos oli apua 😄

    VastaaPoista

Piristä päivääni kommentilla!

Ruokamatkalla Tallinnassa: Vanha Kaupunki

Olde Hansassa tarjoiltu punaviinipohjainen aperatiivi. Maultaan hieman kitkerä ja marjainen. Aivan kuin Harry Potterista Olimme...