kotiliesi

15. marraskuuta 2017

Astetta juhlavampi lihamureke itämaisella vivahteella


Tein pitkästä aikaa lihamureketta itse; halusin kuitenkin kokeilla jotakin uutta, siispä tuunasin suomalaisena arkiruokana tunnetun lihamurekkeen hieman uuteen uskoon. Kuullotin esimerkiksi salottisipuleita soijassa, ja lisäsin tähän myös hieman valkoviiniä. Suurimmin osin käytin kuitenkin Valion reseptiä. Alta näet minun hieman modifoiman reseptin. 

RAAKA-AINEET 

1 prk kermaviiliä 
0,5 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä 
2 salottisipulia
400 g jauhelihaa 

Lisäksi noin ruokalusikallinen soijaa ja loraus valkoviiniä. (Optional) 

1. Aloitin salottisipulien kuullottamisella öljyssä, johon lisäsin myös soijaa. Seoksen kuumennettua lisäsin lorauksen valkoviiniä. Annoin seoksen hautua pannulla jauhelihamassan valmistuksen ajan. Tässä vaiheessa laitoin myös uunin kuumenemaan. 

2. Mittasin korppujauhot, kermaviilin, kananmunan, mausteet sekä jauhelihan kulhoon ja sekoitin tasaiseksi massaksi. Lopuksi lisäsin joukkoon sipuliseoksen, ja sekoitin sen massan joukkoon. 

3. Muotoilin massan lihamurekkeen näköiseksi pötköksi ja laitoin öljyttyyn uunivuokaan. Annoin sen kypsyä 200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes mureke näytti kypsältä.  

Murekkeen kypsymisen aikana valmistin kastikkeen, jonka löysin uusimmista Glorian ruoka & viini- lehdestä (7/2017).


 Laitoin myös basmatriisin kiehumaan murekkeen loppukypsentymisen aikana. Näin sain kaikki komponentit lämpiminä pöytään ja vieläpä yhtä aikaa. Alta näet kastikkeen reseptin, joka löytyy siis ylläolevasta lehdestä. Maukasta myös kylmänä! Ja antoi hyvin makua myös lihamurekkeelleni, koska se jäi hieman alimausteiseksi. Tamarinditahnan sijasta käytin vihreää currytahnaa, jota laitoin ehkä teelusikallisen (oli sen verran tulista minun makuuni). 


SUOSITTELEN(KO)? 

Ehdottomasti. Itselle oli ainakin kiva ja erilainen piristys. Tämä oli taas yksi esimerkki siitä, kuinka helppoa perinneruuan tuunaaminen uuteen uskoon on. Se ei vaadi paljoa aikaa, ei rahaa eikä myöskään hermoja (paitsi hermoja ehkä raaka-aine hankinnoissa, koska saat palloilla pitkin lähikauppasi käytäviä etsien juuri sitä oikeaa tuotetta, jota olet hakemassa).

 Omat ongelmansa uusien raaka-aineiden käyttöön tuo juuri se, että koska et ole aikaisemmin tuotetta käyttänyt, on myös vaikeaa hahmottaa se, että mistä se kaupassasi löytyy. Mutta tähänkin kaiketi harjaantuu ajan myötä. 

Basmatriisi sopi täydellisesti lihamurekkeen ja kastikkeen kaveriksi. Suosittelen. Tällä saat nopeasti hieman juhlavuutta arkeesi. Mielestäni tämä ansaitsee neljä sydäntä. Oman murekkeen alimausteisuus rokottaa pisteitä - mutta tee Sinä parempi! 

♥♥♥♥


Vinkki: Teriakikastikkeen voit valmistaa myös itse. Tästä löytynee netistä ohjeita (Soppa365:lta löytyi ainakin yksi, kun googlettelin reseptejä).


6 kommenttia:

  1. Hei, kuulostaa kivalta tuunaukselta! En ole suuri lihamurekkeen ystävä, mut tää kuulostaa niin hauskalta, että saatan kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Toi kastike kuulostaa ihanalta, lihamureke on omia lempikotiruokia ja tähän saakka tarjoillut sitä kotona vain ruskeakastikkeen kanssa. :)

    VastaaPoista
  4. Kiva idea :-) Itse en juurikaan kokkaile liharuokia, mutta pienenä lihamureke oli mun suurta herkkua :D

    VastaaPoista
  5. En oo koskaan tehnyt lihamureketta, mutta miksei sitäkin voisi kokeilla :)

    VastaaPoista

Piristä päivääni kommentilla!

Ruokamatkalla Tallinnassa: Vanha Kaupunki

Olde Hansassa tarjoiltu punaviinipohjainen aperatiivi. Maultaan hieman kitkerä ja marjainen. Aivan kuin Harry Potterista Olimme...